Intervjuserie – lär känna Sophia Wikbro
Publicerad: 22 mars, 2018Skriven av: Magnus
Faktaruta
Namn: Sophia Wikbro
Ålder: 30 år
Karriär: Leg. Barnsjuksköterska med magisterexamen
Bor: Farsta
Familj: Maken Tomas och döttrarna Emilia och Lykke
Hobby: Barnen, familj, träning & äta ute
Favoritserie: Vänner, Familjen Annorlunda och CSI
Kuriosa om dig själv: Bestämde mig för att bli sjuksköterska som 8 åring!
Sophia som är uppvuxen i Aspudden i södra Stockholm visste redan som barn att det var sjuksköterska hon skulle bli när hon blev stor. En lärarinna som hon väl minns från grundskolan var en stor stöttepelare genom skolåren och en given gäst på examenskalaset.
Hon började sin karriär som vårdbiträde för att sedan läsa vidare till undersköterska på omvårdnadsprogrammet. Efter avslutad gymnasial utbildning sökte hon direkt till högskolan och kom då in på sjuksköterskeprogrammet.
Sophia berättar att hon alltid känt sig hemma och trivts i vården och har fram tills idag aldrig ångrat sitt yrkesval. Hon tycker om omvårdnaden och värderar den högt. Att få vara nära patienten, att få se, höra, lyssna till och lära känna betyder mycket.
Idag arbetar Sophia heltid för Sjuksyrra AB på en barnkirurgisk avdelning i Stockholm och trivs väldigt bra! Hon berättar att det är för henne som bemanningssjuksköterska ett nytt uppdrag vilket hon tycker känns oerhört spännande! Hon anser att man som sjuksköterska får så otroligt många fina möjligheter. ”Vi har hela världen som arbetsfält, vilket är inspirerande!” Yrket är så himla brett med alla vidareutbildningar och olika arbetsplatser och orter man kan arbeta på.
Sophia är en rutinerad barnsjuksköterska med erfarenhet från både Sachsska Barnsjukhus och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Det bästa med yrket enligt Sophia är alla fina relationer, alla möten, både korta och långa. Att få vara delaktig i människors liv och få göra skillnad. För Sophia är arbetet som sjuksköterska inte bara ett jobb utan det handlar om olika typer av möten och relationer. Hon drivs och inspireras av vad en chefsbarnmorska en gång sa till henne när hon arbetade som undersköterska på förlossningen. ”Detta är föräldrarnas absolut viktigaste dag i livet och vi ska få vara med och göra den just så viktig!” Det är något som Sophia har burit med sig genom åren och försöker tänka på i hennes dagliga arbete. Att denna patient eller förälder till patienten hon har framför sig är mitt i en kris, en värld som rasat oavsett diagnos, och hon vill försöka möta dem där, även om det ibland kanske bara handlar om en hand på axeln, en kopp kaffe eller extra filtar.
Sophia kom i kontakt med Sjuksyrra AB och Magnus Lundqvist för några år sedan genom ett tips från en gemensam vän. Hon arbetade då några extrapass för Sjuksyrra AB men var mitt i familjelivet just då och hade mycket annat i fokus. De höll dock kontakten vilket visade sig löna sig då det rätta tillfället nu dök upp och resulterade i att hon nu arbetar heltid för Sjuksyrra AB! Hon ville ha en ny och spännande utmaning och tog tillfället i akt. Sophia säger att; ”Nu ville jag prova, och som jag trivs!” Hon tycker att bemanningen öppnar upp för att själv få vara med och påverka hur mycket eller lite hon vill arbeta samt vilka skift/arbetspass hon vill boka upp sig på vilket är för henne en enorm frihet!
Skillnaden på att arbeta som sjuksköterska för ett bemanningsbolag jämfört med att arbeta som anställd på en avdelning tycker Sophia främst är att ”vi” inte riktigt ”tillhör gänget” vilket innebär att man inte alltid inkluderas i arbetsplatsens interna utbildningar, möten och så vidare. Den andra skillnaden är att arbetsgivaren på arbetsplatsen inte är din främsta arbetsgivare utan att det är Sjuksyrra AB.
Sophia upplever att klimatet för bemanningspersonal har ändrats de senaste åren. Att storsjukhusen har insett tillgången och behovet är enormt! Som att bemanningsföretagen har ”bjudits in till bordet” och får vara med och att bemanning nu är en del av vardagen för många arbetsplatser. Sophia berättar att mottagandet hon mött på de avdelningar hon arbetat på är att ”vi” som kommer från bemanning ses som en stor tillgång och välkomnas!
På sikt önskar Sophia att allmänheten i Stockholm och politikerna får upp ögonen för hur vården ser ut och vad som krävs. Med en ökad befolkningsmängd krävs fler vårdplatser för att en trygg och säker vård ska kunna erbjudas till alla. Hon önskar även att deras fantastiska yrke får en chans att blomstra på nytt, med nya kollegor och med en framtid som känns peppande och positiv!
Sophia berättar om ett fantastiskt minne från när hon fick möjlighet att åka på utlandsplacering till Eritrea i en månad under sin studietid. Hon fick tillsammans med två av hennes kollegor ta del av den sjukvård som bedrivs i landet. Hon fick erfara arbetet på akutmottagningen, intensivvårdsavdelningen och förlossningen vilket skiljer sig en del från den svenska sjukvården. På förlossningen föder kvinnorna barn helt utan bedövning. Sida vid sida ligger två kvinnor åt gången och de övriga får vänta i en stor sal. I salen står britsar placerade tät ihop och där får kvinnorna vänta tills dess att deras barns huvud buktar. Då förflyttas de vidare in till ”förlossningsrummet”. Allt gick oftast lugnt och metodiskt till och utan större stress. En otrolig upplevelse att få ta del av och vara med om!